Learning to Lead, Leading to Learn
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Lean: Slanke organisatie |
![]() Toyota Inside: inzichten van manager Isao Yoshino Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. procesverbeteren.nl, 30-09-2020 [ reacties ] Om de menselijke kant van Lean in te vullen, is het noodzakelijk dat iedereen voortdurend leert en reflecteert. Toyota manager Isao Yoshino demonstreert dit in Learning to Lead, Leading to Learn. In dit boek, geschreven door Katie Anderson, kijkt hij terug op zijn 40-jarige carrière binnen Toyota. Lean experts zullen weinig echt nieuwe aspecten over Lean leiderschap ontdekken in het boek. Toch bevat het voor de aandachtige lezer veel diepgaande inzichten. Wat dit boek vooral bijzonder maakt, is dat Yoshino zo eerlijk en menselijk is. Gaandeweg leer je dat niemand perfect is. Niet Yoshino en ook niet Toyota. Lees dit boek als je wilt weten hoe het er écht uitziet om een manager binnen Toyota te zijn! En ontdek het grote belang van (persoonlijke) doelen. Ik heb zelden een boek gezien waarover zó veel bekende Lean schrijvers, consultants en andere Lean experts de loftrompet steken op de eerste pagina's ervan. Hierdoor waren mijn verwachtingen hoog gespannen! In Learning to Lead, Leading to Learn volgen we Isao Yoshino. Het boek beschrijft hoe hij persoonlijke levensdoelen ontdekt, en hoe die vervolgens zijn 40-jarige carrière binnen Toyota Motor Corporation beïnvloeden. Geleidelijk verschuift daarbij het accent van leren, naar leiderschap en onderwijzen. Ook in leidinggevende rollen blijft Yoshino echter continu bijleren. Zelfs het maken van het boek ziet Yoshino als een mengvorm van onderwijzen (via het boek) en leren (door zelfreflectie). Yoshino kijkt terug op zijn ervaringen binnen Toyota, en geeft de kennis door die zo boven water komt. Het boek is geschreven door Katie Anderson, een Amerikaanse Lean consultant. De basis zijn vele interviews die zij had met Yoshino. Hieronder zal ik het boek bespreken. In een kader reageren Isao Yoshino en Katie Anderson vervolgens op mijn bevindingen. Op dit platform wordt schrijvers bij wijze van respect namelijk altijd om een reactie gevraagd. Niet perfect Het boek verhaalt over dingen die goed gingen, maar ook over problemen en mislukkingen. En dit niet alleen betreffende de uitdagingen die Yohino op zijn pad vond, maar ook betreffende de relaties tussen hem en andere Toyota managers. Toyota en haar leiders blijken bij lange na niet perfect. Waarin het management wél verschilt van andere bedrijven, is hun gedrag. Yoshini omschrijft dit zelf zeer treffend: ‘The only secret to Toyota is its attitude towards learning’. ![]()
Learning to Lead, Leading to Learn is een van de meest menselijke business-boeken die ik heb gelezen. Voor je gevoel leer je Yosino echt kennen, en ervaar je zijn worstelingen met people-centered leadership. Het boek deed me denken aan The Birth of Lean. Dat beschrijft namelijk ook de ontstaansgeschiedenis van Lean. Er zijn ook raakvlakken met The Toyota Way of Leadership en met Managing to Learn, boeken die het belang van mentor-mentee relaties benadrukken. De meeste mensen binnen Toyota vervullen de rol van leerling en leraar gelijktijdig. Leren en leidinggeven gaan zo hand-in-hand. Managing to Learn beschijft één specifieke mentor-mentee relatie. Daarbij fungeerde Yoshino als rolmodel for the mentor, met John Shook als zijn mentee (leerling). Bonsai boom Recept
Rondom deze op het oog eenvoudige drieslag bevat het boek talloze veel diepgaandere inzichten. Om een idee te geven zal ik hieronder een aantal zaken aanstippen die mijzelf opvielen, betreffende het geven van richting, ondersteuning en zelf-ontwikkeling. Om voor jezelf bruikbare lessen te ontdekken, raad ik zeker aan om het boek te lezen!
Katie Anderson bedacht een "schering en inslag"-metafoor die daarbij aansluit. Daarmee verwijst ze subtiel naar de weverij, waar Toyota uit ontstond. In een weefgetouw worden schering- of kettingdraden gespannen. Vervolgens worden daar haaks inslagdraden tussen gewoven. In de metafoor geeft de schering richting, en zijn de inslagdraden dingen die je al doende leert of bereikt, op het pad naar je doel. Het resultaat is een kleurrijk weefsel van je leven. Niet elke inslagdraad is meteen goed, soms moet je zelfs een deel uithalen en opnieuw beginnen. Dit deed me denken aan het Toyota Kata concept. Daarbij streeft een (Lean) team naar tussendoelen, die hen stapje voor stapje dichter naar een lange termijn visie brengen. Het pad daar naartoe ligt van te voren niet vast maar wordt al lerende ontdekt, en ligt vol met verborgen obstakels. Al doende wordt de route naar de visie steeds duidelijker zichtbaar. Anderson positioneert de schering (de kettingdraden) vooral als levensdoel. Naar mijn mening is het idee van schering (richting) en inslag (ervaring) echter veel breder toepasbaar. Je schering kan dan elk doel zijn dat je op dit moment nastreeft. Of een doel dat jij, als Lean manager, formuleert voor jouw team. Ook is het volgens mij zo, dat je gedurende je leven steeds nieuwe of aanvullende doelen ontdekt. Ik denk dat er niet zo veel mensen zijn als Yoshino, die hun hele leven maar één True North nastreven. Vaak veranderen doelen en (persoonlijke) missies gaandeweg.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Leider en leraar Het laatste sluit aan bij het tweede levensdoel van Yoshino: hij wil een goede leider en leraar worden. Op die manier kan hij alles dóórgeven wat hij ontdekt op weg naar zijn eerste levendoel: leren van andere culturen, in het bijzonder de Amerikaanse. Manusje van alles Op een bepaald moment krijgt Yoshino een aanstelling als veredelde loopjongen in het verbindingskantoor van van NUMMI in San Francisco. Deze op het eerste gezicht teleurstellende aanstelling weet hij om te vormen, door zich ten doel te stellen om het best denkbare 'manusje van alles' te worden. Na korte tijd kan hij op verzoek bijvoorbeeld snel contact leggen met belangrijke mensen in de VS. Relaties opbouwen
Auteur: Katie Anderson. ++ Veel tips inzake people-centered leadership + Nuttig voor managers en leidinggevenden uit alle industrie- en organisatietypen - Het boek beschrijft niet de actele situatie binnen Toyota, daar Yoshino in 2004 dit bedrijf verliet. Het zou een zeer nuttige toevoeging zijn geweest, als aan enkele huidige Toyota leiders was gevraagd te reflecteren op hetgeen er gezegd wordt. Bestellen?Het boek kan o.a. bij managementboek worden besteld via: *) Affiliate link: Als dank voor doorverwijzing naar managementboek ontvangen wij een kleine bijdrage bij een bestelling, zonder kosten voor u. Dat helpt ons nieuwe artikelen maken die u gratis leest! Managementboek checkt het doorverwijzen met een anonieme cookie.
Een andere les die Yoshino ons voorhoudt, is om fouten als leermomenten te zien. Yoshino werd door Toyota aangenomen voor kantoorwerk. Net zoals iedereen startte zijn carrière echter met een orientatie-programma op de productievloer, vier maanden lang. Het idee daarachter: elke nieuwe medewerker leert zo dat het de belangrijkste verantwoordelijkheid van Toyota is om goede producten (auto's) af te leveren. Het lijkt me een goed idee als de bedrijven hier ook zo'n kennismakingsprogramma zouden invoeren! Yoshino maakt al snel een enorme fout in de verfstraat. Vervolgens is hij erg bang om te worden ontslagen. In plaats daarvan dankt zijn manager hem echter voor zijn fout. Hij ziet het als een mogelijkheid om het verfproces te verbeteren, door dit minder kwetsbaar te maken voor soortgelijke fouten. Jezelf ontwikkelen In 1979 en 1980 draaide er binnen Toyota een programma om managementvaardigheden te revitaliseren. Isao Hoshino was één van de trainers gedurende dit Kanri Noryoku (Kan-Pro) programma. In mijn eigen woorden was het doel de beoefening van Hoshin Kanri. Dit houdt ruwweg in dat managers heldere doelen moeten formuleren, en die moeten afstemmen op de doelen in de rest van de organisatie. Hierna staan alle neuzen dezelfde kant op met betrekking tot de strategie. Toyota keert vaker op soortgelijke wijze terug naar de roots van Lean management. In het boek komen de recall-problemen die Toyota rond 2010 had niet aan de orde. Logisch, want op dat moment werkte Yoshino niet meer binnen het bedrijf. Ik noem de recall-crisis hier echter wel, omdat ook toen het top management besloot dat het tijd was om de schroeven aan te draaien met betrekking tot wat wij 'Lean gedrag' noemen. Een regelmatig terugkerende herijking op de Lean-principes zie je ook in veel andere Lean-bedrijven. Als vakjournalist procesverbetering kom ik bij veel organisaties over de vloer. Veel succesvolle bedrijven keren regelmatig terug naar de roots van Lean, om deze verbetermethode steeds verder te verdiepen. Een typisch voorbeeld van een bedrijf dat dit doet is Auping ![]() Soms is terugkeren naar de roots van Lean nodig, persoonlijk of zelfs bedrijfsbreed. Auping kwam op die manier tot een steeds verdere verdieping van Lean.
De succesvolle jount-venture (NUMMI), die Toyota enkele jaren eerder starte, ging gepaard met een uitgebreid trainings- en coachingsprogramma. Dit programma bracht toekomstige Amerikaanse medewerkers de Lean principes bij. Ze konden zelfs ervaren hoe het Toyota Production Systeem werkt in een Japanse fabriek. Niets van dat alles gebeurde echter rond de startup van de (veel kleinere) waterskiboot-fabriek. Going to the gemba, om de behoeften en problemen van klanten uit de eerste hand te vernemen, werd bijvoorbeeld nauwelijks gedaan. Yoshino wilde dat soort dingen wel doen, maar moest voor elke stap toestemming vragen in Japan. Dit vertraagde hem enorm. Het management van de bootfabriek bevond zich bovendien aan de westkust van de VS, terwijl de productie plaatsvond in Florida, aan de oostkust.
Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lean in de praktijk helpt brengen! ![]() Technologie provider CimPro realiseert hard- en softwareprojecten voor de industrie, bouwend op een solide ervaring van 25 jaar. Wij maken enkel gebruik van innovatieve 'proven technology' van internationaal gerenommeerde leveranciers. Het doel? Door digitalisering meer productiviteit, minder afval, lager energieverbruik, verbeterde omgevingsfactoren en een kleinere CO2-footprint. CimPro heeft kantoren in Nederland en BelgiĆ«, en een team van engineers en consultants. Ook verzorgen wij opleidingen. Bedrijven zoals Mars, Janssen Pharmaceutica, AKZO Nobel en Dawn zijn trouwe klanten van ons. > Naar website Investeren in mensen Er was echter één randvoorwaarde. Er zou voldoende geïnvesteerd moeten worden in de mensen die de fabriek zouden gaan runnen. Dus was geduld nodig om te bouwen aan hun vaardigheden, voorafgaand aan het bouwen van de boten. Dit gebeurde niet. Isao Yoshino verdient veel respect dat hij in alle openheid en eerlijkheid vertelt waar en wat er misging, en wat hij en Toyota daarvan leerden. Beschrijvingen van mislukkingen door de betrokkenen zelf zijn namelijk zeldzaam in de managementliteratuur Gelukkig kon Yoshino zijn levendoel (schering) om een goede leraar te zijn later weer oppakken. Eerst werd hij professor en later docent aan de Nagoya Gakuin Universiteit. Yoshino geeft ook regelmatig workshops, buiten Corona-tijd ook in Nederland. In 2018 volgde ik zo'n workshop over het stellen van de juiste vragen bij het bezoeken van de gemba.
Als jongen ontmoet Yoshino een Amerikaan. Dat maakt zo'n indruk, dat hij zich tot levensdoel stelt om te leren van andere culturen. Wat zou hij hebben kunnen leren van de Nederlanders? Drie dingen, denk ik: 1. Werk is belangrijk, maar is niet het enige levensdoel. 2. Afstemmen van bedrijfs- en persoonlijke doelen. Eén van de redenen voor het falen van de waterskiboot-business is dat Yoshino, als fabrieksmanager in Amerika, voor alles toestemming moet vragen van zijn supervisors in Japan. Dit gebrek aan overdracht van verantwoordelijkheid vind ik opmerkelijk. Zoals ik me herinner, was enkele jaren later (in 2010) ook het van te veraf managen (vanuit Toyota in Japan) één van de redenen voor de recall-crisis.
![]() (vertaald uit het Engels, red.) Bedankt Dr. Jaap van Ede, voor deze diepgaande bespreking van Learning to Lead, Leading to Learn. Als auteur is het erg bevredigend als de lessen en ervaringen zoals bedoeld overkomen. Deze boekbespreking stipt veel van de lessen van Mr. Yoshino aan, die wij wilden overbrengen. Ik heb Mr. Yoshino gevraagd om ook op deze recensie te reflecteren. Zijn opmerkingen zijn hieronder (schuingedrukt) samengevoegd met die van mij. Schering en inslag Huidige generatie Culturele verschillen
Dr. Jaap van Ede, nogmaals dank voor je diepgaande en positieve recensie, en de aanbeveling tot het lezen van Learning to Lead, Leading to Learn. Mr. Yoshino en Ik nodigen lezers van harte uit om vragen te stellen. We kijken ook uit naar bespiegelingen van anderen. We hopen dat mensen in Nederland en daarbuiten genieten van ons boek, en er van leren. Katie Anderson, September 2020 (kbjanderson.com)Hulp nodig bij de implementatie van Lean? Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/LEAN/Learning_to_Lead_Leading_to_Learn.php |
||