Introductie QRM
Bron: Procesverbeteren.nl
|
QRM: Cellulaire organisatie |
Meer QRM-artikelen via het uitklapmenu direct linksboven. Introductie QRM: de cellulaire organisatie ![]() QRM: Taakgerichte ‘cellen’ van machines en bijbehorende multidisciplinaire teams bij Bosch Scharnieren
QRM invoeren vergt een afdelingsoverschrijdende manier van denken. Hogere kosten op de werkvloer moeten lokaal soms voor lief worden genomen, als daar grote voordelen elders in het bedrijf tegenover staan.
Bovenstaande definitie is tot stand gekomen op basis van onze honderden case-beschrijvingen, en vergelijking met de definities die andere QRM-denkers momenteel hanteren. Zie de Lean definitie voor overeenkomsten met Lean, en de TOC definitie voor overeenkomsten met de TOC.
BOSCH Scharnieren was de pionier. Daarna volgden vele andere bedrijven, waaronder recentelijk Kaak Group, Variass, De Vries Trappen, VandeGrijp, Groothuis Timmerfabriek en Pattyn. Als eerste niet-productiebedrijf volgde Hoek en Blok. Meer voorbeelden zijn te vinden door binnen het focusgebied "QRM" te zoeken in onze bedrijfscases. Centraal staat bij QRM zoals gezegd het verkorten van de Manufacturing Critical-path Time. Daartoe is het nodig om de bedrijfsorganisatie drastisch te hervormen, van functioneel naar cellulair. Dit gebeurt via de vorming van autonoom opererende werkcellen, oftewel Quick Response Cells (QRC’s), zowel op de werkvloer als in het kantoor. In een QRC werken drie tot tien mensen. Elk QRC-team voert zelfstandig een groep soortgelijke taken uit, bijvoorbeeld een groep productbewerkingen, voor één specifiek marktsegment. Meer weten over QRM? Lees het uitgebreide introductie-artikel hieronder! ![]() Tijdwinst als heilige graal: Estafette versus Tienkamp Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. procesverbeteren.nl, volledig herzien 29-08-2023
Als je veel verschillende producten wilt maken werkt dat niet. Dan moeten medewerkers geen estafettelopers zijn met sterk begrensde taken, maar flexibele tienkampers, die tegelijk teamspelers zijn. Quick Response Manufacturing (QRM), een variant van Lean, zorgt daarvoor. Streven naar maximale flow blijft voorop staan. Ook al is er nu geen vaste route maar een productienetwerk, de teams daarin geven de stokjes zo snel mogelijk aan elkaar door. Sterker nog, bij QRM draait alles om tijdwinst in het traject van bestellen tot afleveren. Dit levert korte levertijden op. Minder voor de hand ligt dat tegelijkertijd de productiekosten dalen. Het argument daarvoor: minder verborgen kosten.
Rajan Suri, emiritus-professor aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, is de grondlegger van Quick Response Manufacturing’ (QRM). Suri stelt dat doorlooptijd-verkorting bovenaan het wensenlijstje zou moeten staan van elk bedrijf dat klantspecifieke producten maakt of assembleert! Bovendien creëer je zo een ideale concurrentiepositie voor je bedrijf, op basis van time-based competition. Je kunt klant-specifiek te vervaardigen producten snel én goedkoop leveren. ![]()
‘Mijn advies is: begin met een pilot-project voor één productsegment, dan blijken de voordelen vanzelf. Uit mijn ervaring bij Amerikaanse bedrijven zoals John Deere, National Oilwell Varco en Rockwell Automation kan ik zeggen dat de gemiddelde besparing 25% is.’ ‘Vooraf een business-case maken voor QRM is niet eenvoudig’, geeft Suri toe. ‘De huidige methoden om kosten toe te wijzen houden namelijk alleen rekening met tijd waarin er daadwerkelijk iets gebeurt. Lege tijd lijkt niets te kosten, maar dat is schijn. Door die lege tijd te verwijderen worden veel bestaande activiteiten overbodig’. QRM financieel meetbaar maken
De gangbare Lean-oplossing is om een linaire keten te vormen met strikt omschreven taken, waarin alle bewerkingen even lang duren. Een soort van veredelde lopende band dus. Schakels cq teamleden geven dan op vaste tijdintervallen het stokje aan elkaar door. Zijn er veel verschillende producten en/of wisselt de vraag sterk, de situatie waarop QRM zich richt, dan is het niet mogelijk zo’n klassieke Lean-productiestraat te vormen. De productbewerkingen duren dan namelijk niet even lang, en elke product in wording legt nu een unieke route langs estafettelopers (werkstations) naar keuze af. Het gevolg: heel veel stokjes (onderhanden werk) in het systeem, waarvan er veel niet bewegen en steeds grotere buffers vormen. Weinig flow dus! Andere logistieke metaforen die deze uitdaging zichtbaar maken zijn botenbouw en spoorwegvervoer. In de zeilbootbouw metafoor sluit Lean aan bij de bouw van standaard boten via een recht productiekanaal. QRM past dan bij het bouwen van maatwerk boten via een netwerk van kanalen In de spoorweg metafoor is Lean geschikt voor het vervoer van zo veel mogelijk reizigers (producten-in-wording) langs een vast traject. QRM past dan bij vervoer van reizigers naar verschillende bestemmingen via een spoornetwerk.
QRM veréénvoudigt om te beginnen het logistieke netwerk, door meerdere kleinere taken samen te voegen tot één grotere taak. Dus een paar grote werkstations in plaats van veel kleine. QRM vormt daartoe Quick Response Cells (QRC’s). Daarin gaat dan een multidisciplinair team autonoom een grote deeltaak voor een bepaald marktsegment afhandelen. In de estafette-metafoor is het binnen een QRC het team, dat gezamelijk het stokje (product-in-wording) door hun werkcel loodst. De teamleden stemmen daartoe zelf het werk op elkaar af. Dit vereenvoudigt de planningsuitdaging enorm. In plaats van veel werkstations zijn er nu immers maar een paar QRC’s. Omdat elke productie-order uniek is, hangt het van het te maken product af welke QRC’s achtereenvolgens moeten worden aangedaan. Orders kunnen elkaar daardoor dus kruisen en ophouden. In essentie zijn er twee manieren om de flow tussen QRC’s gemiddeld zo groot mogelijk te maken. Ten eerste niet teveel orders tegelijk op de werkvloer. Ten tweede (in de spoorwegmetafoor) het slim bedienen van de ‘wissels’ tussen de QRC’s. Producten-in-wording die door moeten naar QRC’s die capaciteit vrij hebben krijgen voorrang. Wachttijden ![]()
MCT = De representatieve tijd tussen het moment dat een klant een order plaatst en de eerste uitlevering.
Hierbij geldt als randvoorwaarde dat de betreffende order het ‘kritische pad’ door de toeleverketen aflegt. Dus end-to-end, startend bij de grondstoffen en eindigend bij de klant.
Focus op verkorting van de MCT zorgt ervoor dat je ketenbreed (dus end-to-end) de flow vergroot. Lokale optimalisatie wordt zo voorkomen. Sterker nog: lokaal is een stijging van de doorlooptijd toegestaan, als dat ketenbreed gezien voordeel oplevert. ‘Dat je kijkt naar het kritische pad is heel belangrijk’, benadrukt Suri. ‘Zelfs processen bij je toeleveranciers tellen mee. Die kunnen inefficiënt werk dan niet meer maskeren met grote voorraden.’ Om extra te benadrukken dat een korte MCT overall het doel is, wordt het QRM-getal gebruikt als prestatie-indicator: QRM-getal = [aanvankelijke MCT] / [huidige MCT] * 100%
QRM is in feite een methode die de Manufacturing Critical-path Time minimaliseert, in situaties met low volume, high variety productie. Doordat de prioriteit ligt bij het reduceren van wachttijden, zullen verbetertrajecten zich vooral richten op logistieke zaken zoals transport. Dat is met name het geval als je de QRM-theorie strikt toepast, en de langste wachttijden als eerste terugdringt. Een toelevertijd van 14 dagen wordt dan als erger gezien, dan een product een half uur lang herbewerken. Dit betekent dat de effectiviteit van je productie relatief weinig aandacht krijgt. Daarom is het verstandig om je niet blind te staren op enkel QRM, maar om deze methode te zien te als complementair aan Lean.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Bedriegelijk eenvoudig
De praktijk is weerbarstiger dan de theorie, en vraagt daarom geduld. Je moet voor QRM namelijk heel anders gaan organiseren en denken. De invoering van QRM bestaat uit drie stappen, die hieronder kort worden besproken. 1: Formeer Quick Response Cells QRC’s zijn werkcellen met daarin een kleine multidisciplinaire groep van drie tot tien mensen. Zij gaan autonoom taken afhandelen voor één bepaald marktsegment, een Focused Target Market Segment (FTMS). Mensen in een QRC zijn breed opgeleid, zodat ze indien nodig elkaars taken kunnen overnemen. Binnen elke QRC zijn bovendien álle productiemiddelen aanwezig voor de bestemde taken, én die zijn daarvoor exclusief gereserveerd. ![]() Quick Response Cells (QRC’s) kun je soms zien als een soort mini-bedrijven. Er zijn zelfs bedrijven zoals KAAK Group die ze financieel een zekere autonomie gaven, met de mogelijkheid van leveringen aan externe klanten. Deze ontwikkeling is interessant, omdat ze aansluit bij de trend om grote bedrijven op te splitsen in kleinere units. Die kunnen dan, afhankelijk van de klantvraag, als start-ups verschijnen en verdwijnen. Net zoals je voor elke wielerkoers een ander team samenstelt!
Het kan ook gaan om kantooractiviteiten voor een bepaald marktsegment, zoals werkvoorbereiding. In dat geval heet de QRC een QROC, een Quick Response Office Cell.
Strikt noodzakelijk is dat echter niet. Een mix van Lean en QRM kom je bijvoorbeeld regelmatig tegen, met productiestraten voor frequent terugkerende orders, en QRC’s voor klantspecifieke orders. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij QRM in de praktijk helpt brengen! ![]() Censor heeft jarenlange ervaring in het verduurzamen van menselijk potentieel en het optimaliseren van bedrijfs- en productieprocessen. We vergroten de doelmatigheid van een bedrijf en minimaliseren de faalkosten. > Naar website
Detailplanning of scheduling is bij QRM niet meer nodig: de teams in de QRC’s nemen daarvoor zelf de verantwoording. Binnen elke QRC zorgt het betreffende productieteam voor een zo vlot mogelijke doorstroom door elkaar te helpen als een bepaalde productiestap relatief veel werk blijkt. ![]() Toeritdosering met het POLCA-systeem. Om in cel A te produceren voor cel B is een A/B-kaart nodig die aangeeft dat cel B capaciteit vrij heeft. Om in cel B te produceren voor C is een B/C-kaart nodig. (bron: Rajan Suri, aangepast voor deze publicatie).
POLCA is een variant hierop, bedoeld voor de aansturing van werkcellen, waarlangs producten wisselende routes afleggen. Ook nu worden kaartjes gebruikt, maar die geven enkel een capaciteitssignaal af. Door het verzenden van een kaartje aan een toeleverende cel laat een afnemende cel weten dat er capaciteit vrij is om nieuwe producten te ontvangen. Het is in feite een vorm van toeritdosering. ‘POLCA laat halffabricaten dansen over de werkvloer’, zo omschrijft Rajan Suri dit systeem. ![]() Een operator van Alexandra Extrusion (Minnesota) plant zijn werkzaamheden met behulp van POLCA-kaarten.
Het POLCA-systeem kan worden uitgebreid met speciale kaarten, en met prioriteitslijsten die je dagelijks verstrekt aan de QRC’s. Op die manier wordt het mogelijk om bepaalde orders extra voorrang te geven. Rajan Suri beschrijft allerhande oplossingen in zijn lijvige Practitioner’s Guide to POLCA. Stap 3: Pas Systeemdynamica toe om de MCT verder te verkorten Hierna kan de MCT nog verder worden verkort door het toepassen van systeemdynamica. Dit hulpmiddel wordt met name ingezet om de doorstroom tussen de QRC’s te vergroten. Elke order in een wachtrij voor een QRC is ledige tijd. De WachtTijd (WT) is gelijk aan: WT = V x BT x F
Het inregelen van een QRC - hoeveel mensen en/of machines zijn er nodig, en wat is de optimale batchgrootte - is niet eenvoudig. Als in een werkcel meerdere bewerkingen in een wisselende volgorde moeten worden verricht, kan de systeemdynamica onverwachte resultaten opleveren. Simulaties kunnen soms uitkomst bieden. Flow De vorming van multidisciplinaire teams, die eigenaar zijn van delen van bedrijfsprocessen, doet denken aan Total Productive Maintenance. De focus op korte doorlooptijden deelt QRM met de Theory of Constraints (TOC). Ook het pleidooi voor een afdelingsoverschrijdende kostenberekening doet denken aan de TOC. Taiichi Ohno (Toyota): ‘All we are doing is looking at the time line from the moment the customer gives us an order, to the point when we collect the cash. And we are reducing that time line...’
MKB QRM-principes blijken bovendien belangrijker dan het ideale plaatje: er zijn bijvoorbeeld veel grensgevallen met Lean, en er zijn ook veel bedrijven die zichzelf zien als één grote Quick Response Cell. QRM kun je daarom het beste zien als een toolset voor Lean bij low volume, high variety productie. Deze toolset is zo bijzonder en omvangrijk, dat QRM op deze site als een aparte methode wordt gezien. Heeft u te maken met klantspecifieke productie, veel verschillende producten, korte productlevenscycli en/of een sterk wisselende marktvraag? Dan is QRM zeker het bestuderen waard. Helemaal als u concurrentievoordeel kunt bereiken door snel te leveren! ![]()
Logistiek gezien is dat vergelijkbaar met een bouwbedrijf dat in één keer een pluriform team van klussers naar je toestuurt, en niet steeds andere mensen. Effiënter voor beide partijen. Prettiger ook, want je leert elkaar beter kennen. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij QRM in de praktijk helpt brengen! ![]() Management mindfucks zijn geen onschuldige denkfoutjes! Het zijn foute managementideeën, die leiden tot ongezonde
eilandorganisaties met vervelende baasjes. Waarin iedereen met eigen belang bezig is, kortetermijnsucces belangrijker is dan langetermijnresultaat, metertjes belangrijker dan gezond verstand, en waarin iedereen tot vervelens toe wordt gecontroleerd. > Naar website Tienkamper ![]()
Zelfs de taak die je van oudsher deed moet je anders gaan doen. Namelijk zó, dat je het werk daarna (in jouw QRC of daarna) zo makkelijk mogelijk maakt. Dit relatief nieuwe aspect kwam naar voren in recente QRM-implementaties. Sinds de introductie van QRM is dat anders. Net zoals bij teamsport zorgt iedereen nu sámen voor het beste eindresultaat. Je doet daartoe binnen jouw productieteam, wat op dit moment het belangrijkst is! Familiebedrijf VandeGrijp maakt buisconstructies. Soms moet je daar als teamsporter nu meer doen dan vroeger, om de stap daarna te verlichten. Dat kan bijvoorbeeld door voorbereidende taken alvast uit te voeren. Een voorbeeld is het het aanbrengen van zogenaamde overloopplaatjes, nodig voor het aanéénlassen van buisdelen. Ook nauwkeuriger werken helpt. IJzerwerkers die gaten maken, doen dit nu veel preciezer. Dat kost hen enkele minuten meer tijd, maar dat win je ruimschoots terug bij het laswerk om een object daarna in het gat aan te brengen. Tijdwinst op dat moment weegt zwaar, want lassen is vaak de bottleneck. Vroeger zag een ijzerwerker eventuele extra bewerkingstijd nog als het probleem van de lasser! ![]()
Bij invoering van QRM is het belangrijk dat iedereen daar achter staat. Medewerkers moeten immers nieuwe taken leren, en veel meer als team(s) gaan werken. Groothuis Timmerfabriek ging zo ver, dat ze bij iedere stap richting QRM eerst overlegden met iedereen. Als het goed is pakt QRM niet alleen gunstig uit voor het bedrijf en de klanten, maar ook voor de werkvloer. Daar zijn voordelen te behalen zoals minder zoeken naar materialen en halffabricaten, en bovenal komt er veel meer rust en orde. Stapsgewijs beginnen met QRM, bijvoorbeeld met één Quick Response Cell, werkt vaak beter dan in één keer alles anders doen. Je verandert ook van binnen naar buiten, zodat je uiteindelijk ook anders gaat samenwerken met je toeleveranciers. ![]() Deze POLCA-kaarten werden 15 jaar geleden gebruikt bij een oefening, voorafgaand aan de implementatie van QRM bij BOSCH Scharnieren
Het papieren POLCA-systeem bepaalt per werkcel de productie-volgorde, op basis van de beschibare productiecapaciteit in QRC’s verderop. Orders op de werkvloer verplaatsen zich dan gemiddeld zo snel mogelijk. Dat heeft echter een belangrijk nadeel. Soms wil je dat één bepaalde order extra voorrang krijgt, omdat die anders te laat klaar is. Die order wil je dus voortrekken, ook al is dat een beetje in het nadeel van de doorstroom van de rest. Bosch Scharnieren was 15 jaar geleden QRM-pionier in Nederland. Zij waren ook het eerste QRM-bedrijf dat de behoefte oploste om sommige orders extra voorrang te geven. Dat deden zij met een digitaal planningsysteem. Dat maakte ook een einde aan het grote aantal POLCA-kaartbewegingen, soms tussen afdelingen op grote afstand van elkaar, tot toeleveranciers aan toe. De software die binnen BOSCH Scharnieren werd ontwikkeld, kwam in 2012 commercieel beschikbaar onder de naam PROPOS , Inmiddels wordt deze oplossing breed toegepast in de maakindustrie, bijvoorbeeld bij Pattyn. De software deed bij BOSCH Scharnieren het volgende. Staan er meerdere halffabricaten in een buffer voor een QRC-station, dan krijgt een order voorrang als:
De sofware berekent de urgentie van een order op soortgelijke wijze als de TOC-oplossing voor projectmanagement. Daarbij wordt aan elke order na de vrijgave een tijdsbuffer gekoppeld. Vervolgens wordt bijgehouden welk percentage van de tijdsbuffer is verbruikt. Verwerking van orders met de procentueel geringst resterende tijdsbuffer krijgt voorrang. ![]()
Elegant deze oplossing, maar toch niet ideaal. Spoed is namelijk een relatief begrip; levertijden van andere orders kunnen erdoor in de problemen komen. Bovendien had Variass nog een andere uitdaging. De werklast tussen orders varieert bij hen zó sterk, dat je de sets POLCA-kaarten eigenlijk voortdurend moet aanpassen. Om dat snel te kunnen werden generieke POLCA-kaarten op een centraal bord gebruikt, met op elke kaart slechts de naam van de ‘ontvangende’ QRC. Zo’n kaart moest je dan echter wel ophalen, om toestemming te hebben om met een bepaalde batch aan halffabricaten aan de slag te gaan. In 2022 stapte ook Variass over op een digitaal planningsysteem. In hun geval op basis van middleware (software die data uit meerdere bronnen beschikbaar maakt) en zelfgebouwde apps. Vóór elke QRC bevindt zich een buffer van karretjes met daarop halffabricaten. De app stelt nu voor met welke batch je het beste kunt beginnen. Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/POLCA/QRM.php |
||