Bosch Scharnieren 10 jaar QRM
Bron: Procesverbeteren.nl
|
QRM: Cellulaire organisatie |
![]() Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur Procesverbeteren.nl, 14-03-2018 Bosch Scharnieren startte in Nederland als eerste met Quick Response Manufacturing (QRM), om doorlooptijden te verkorten bij klantspecifieke productie. Wat leerden zij in de afgelopen tien jaar? Dit laatste kan op verschillende manieren, variërend van buffervakken tot het gebruik van POLCA. ‘Deze Kanban-variant is een belangrijk hulpmiddel, maar is niet afdoende’, waarschuwt Kaanen. ‘POLCA zorgt er weliswaar voor dat orders zich gemiddeld zo snel mogelijk verplaatsen, maar prioriteert ze niet vanzelf, zodat ze elkaar waar nodig kunnen inhalen. In het papieren POLCA-systeem moet je daartoe geregeld lijsten met ideale "doorkomstdata" per order naar elke QRC brengen. Steeds nieuwe lijsten sturen is echter bewerkelijk en foutgevoelig. Bovendien is het beter om continu te herplannen. Daarom laten wij software in realtime volgen waar alle productie-orders zijn.’ Bosch Scharnieren is een MKB-bedrijf, dat roestvaststalen scharnieren vervaardigt. Tien jaar geleden startten zij als eerste in Nederland met de toepassing van Quick Response Manufacturing (QRM). Net zoals Lean richt deze verbetermethode zich op doorlooptijdverkorting. QRM omvat echter specifieke methoden en tools om dat te doen bij high mix, low volume productie, zie het kader hieronder.
Quick Response Manufacturing (QRM) is een logistieke verbetermethode die streeft naar het vergroten van de flow, en dus verkorting van de doorlooptijden. Het belangrijkste onderscheid met Lean manufacturing is dat QRM zich specifiek richt op klantspecifieke, oftewel high-mix / low-volume productie. Ook stelt QRM slechts één prestatie-indicator centraal: de Manufacturing Critical-path Time (MCT), dat is de tijd van grondstof tot aflevering. De achterliggende gedachte: Reductie van de MCT dringt de overhead, de niet-waarde toevoegende activiteiten, het sterkste terug. De belangrijkste QRM-tools zijn Quick Response Cells (QRC’s) en POLCA. QRC’s zijn multidisciplinaire teams, die autonoom deelprocessen voor Focused Target Market Segments afhandelen. POLCA is een Kanban-variant, waarmee je de werkstromen tussen de QRC’s kunt reguleren door het werk op basis van pull-signalen te verdelen.> meer over QRM In bedrijven met massaproductie bewegen halffabricaten zich als “sneltreinen” langs bewerkingsstations. Deze situatie is ideaal voor de vorming van (Lean) productiestraten. Stilstand tussen de stations is er dan nauwelijks meer. Tussenvoorraden, áls die er al zijn, kun je managen met behulp van Kanban-kaarten, die aangeven wanneer aanvulling nodig is. Stoptreinen Wat je wél kunt doen is de stations zodanig inrichten dat het werk op de stations zo vlot mogelijk gaat, én je kunt streven naar zo min mogelijk stilstand tussen de stations. QRM ![]()
Tien jaar geleden was QRM nog onbekend in Nederland. ‘Het lukte ons toen niet om greep te krijgen op de productieplanning. Kernprobleem was het realiseren van de gewenste levertijden. In de spoorwegmetafoor: veel van onze stoptreinen kwamen te laat aan.’ Lean Het kernprobleem bleef echter bestaan: orders kwamen tussen nul en drie dagen ná het geplande tijdstip gereed. Een adviesorganisatie bracht de toen net afgestudeerde Jacob Pieffers mee. ‘Pieffers vertelde over zijn onderzoek naar een soort stoplichtensysteem om werkstromen te reguleren, dat hij bij een bezoek aan Rajan Suri in de VS had leren kennen. Dit is het POLCA-systeem, één van de QRM-tools.’ Verkorting wachttijden ![]() Ten behoeve van Quick Response Manufacturing werd de werkvloer opgesplitst in taakgerichte clusters van machines en bijbehorende multidisciplinaire teams. Elk van deze Quick Response Cells kreeg een eigen kleur.
QRM vervangt de afdelingen door Quick Response Cells. ‘Zo’n QRC is een cluster van machines en een bijbehorende multidisciplinaire groep van mensen, die een vooraf gedefinieerde groep van soortgelijke activiteiten uitvoeren. Vergelijk het met een keuken, die een bepaalde groep van gerechten kan bereiden. Het slim inrichten van de QRC’s is misschien wel het belangrijkste onderdeel van QRM.’ POLCA Kanban gebruikt kaartjes als signaal dat halffabricaten of materialen zijn verwerkt, en dat er nieuwe kunnen worden toegeleverd. Bij klantspecifieke productie werkt dat niet, omdat de hoeveelheid verschillende halffabricaten, en dus ook de hoeveelheid benodigde Kanban-kaartjes, dan oneindig is. ![]()
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Gereorganiseerd ‘Binnen enkele maanden boekten we daarmee al succes. Onze doorlooptijd daalde tot drie á vier weken, en, nog belangrijker, we realiseerden nu de gewenste leverbetrouwbaarheid.’ ![]()
‘We ontdekten bijvoorbeeld dat POLCA niet het meest belangrijke onderdeel is van QRM. POLCA fungeert als een soort noodrem die overbelasting van QRC’s voorkomt, als reguliere vormen van buffermanagment falen. Naarmate je de flow verbetert, hoeft de noodrem echter steeds minder vaak te worden geactiveerd.’ ‘Dé kracht van QRM is de omvorming naar een cellulaire organisatie, met flexibele en schaalbare werkcellen die elkaar het werk toespelen. Je bouwt zo een slim spoorwegennet, waarlangs je orders zich gaan bewegen. Heb je eenmaal zo’n spoorwegennet, dan vormt dat de basis om je doorlooptijden steeds verder te verkorten.’ Seinen POLCA lijkt op papier het ideale seinensysteem, maar ís dat niet altijd. Dit verklaart volgens Kaanen waarom niet elke jobshop werkvloer inmiddels POLCA heeft omarmd, terwijl je wel bij vrijwel elke Lean-productiestraat Kanban tegenkomt. Soms blijkt POLCA nodeloos ingewikkeld. ‘Met visueel management, denk aan zichtbare buffers voor de QRC’s waarin een beperkt aantal “stoptreinen” passen, kun je óók een heel eind komen. Op die manier bereik je hetzelfde, zonder de ijzeren discipline die je vraagt van je medewerkers om POLCA-kaarten steeds terug te brengen naar toeleverende werkcellen. QRM maakt je medewerkers steeds meer multi-inzetbaar, waarna ze zich ook kunnen verplaatsen tussen QRC’s. Dit maakt de toepassing van POLCA als noodremsysteem na verloop van tijd steeds minder vaak nodig.’ Tijdverspilling ![]()
Voorrang Tijdens de rit zal de ene stoptrein meer vertraging oplopen dan de andere, doordat er op de af te leggen route langs de QRC-stations bijvoorbeeld onverwachte gebeurtenissen optreden. Het is daarom zinvol als vertraagde stoptreinen relatief snelle stoptreinen kunnen inhalen. In het papieren POLCA-systeem moet je daartoe geregeld lijsten met ideale ‘doorkomstdata’ per order naar elke QRC brengen. Dit geeft de mensen in zo'n QRC dan de mogelijkheid om vertraagde orders voorrang te geven. ‘Steeds nieuwe lijsten sturen is echter bewerkelijk en foutgevoelig, bovendien is het beter om continu te herplannen. Daarom laten wij software in realtime volgen waar alle stoptreinen zijn. Staan er meerdere stoptreinen in een buffer voor een QRC-station, dan krijgt een order voorrang als (1) die na bewerking dóór kan naar het volgende station, én als (2) de afleverdatum van die order volgens de softwareberekeningen het eerst in gevaar komt.’ Het tweede beslissingscriterium komt volgens Kaanen ruwweg overeen met de TOC-oplossing voor projectmanagement. Ook daarbij wordt aan elke order een tijdsbuffer gekoppeld. Vervolgens wordt bijgehouden welk percentage van de tijdsbuffer is verbruikt, en krijgt de verwerking van orders met de procentueel geringst resterende tijdsbuffer voorrang. De software die Bosch Scharnieren gebruikt, werd ontwikkeld door Robert Peters. Sinds 2012 wordt dit systeem vermarkt door Propos Software, een softwarebedrijf waarvan Fried Kaanen en Robert Peters de eigenaren zijn. ‘Het is een modulair shop floor control system’, verklaart Kaanen. ‘POLCA is één van de modules. Die kún je gebruiken maar dat hoeft niet.’ ![]()
De prioriteitsberekeningen door het shop floor control system berusten volgens Kaanen op heldere regels. Toch lijken de uitkomsten voor medewerkers in bedrijven die net starten met QRM, een soort black box. Bij Bosch Scharnieren is dat niet zo’n probleem, omdat de productiemedewerkers daar de achterliggende gedachte goed begrijpen. Als je begint met QRM, kan het verstandig zijn om eerst met zichtbare buffers en/of tastbare POLCA-kaarten te oefenen. Op die manier leert de werkvloer zien waarom het belangrijk is om de productievolgorde aan te houden, die de doorstroom als geheel zo groot mogelijk maakt. Multi-inzetbaar ‘Cruciaal is het uitgangspunt dat je medewerkers multi-inzetbaar moeten worden. Je blijft vaak het beste in één taak, maar je leert ook andere vaardigheden. Zo kun je anderen helpen of vervangen bij ziekte. We kennen drie vaardigheidsniveaus. Juniors en mediors kunnen een bepaalde taak respectievelijk onder begeleiding en met een nacontrole uitvoeren. Zij kunnen dus op een bepaalde plek in de QRC bijspringen, als dat nodig is. De senior in een QRC is de persoon met de meeste ervaring op een bepaald gebied. Hij of zij kan de betreffende taak helemaal zelfstandig uitvoeren.’ Die persoon mag dus nooit ziek worden? ‘Jawel, want we hebben ook productieleiders. Zij kunnen meerdere taken in meerdere QRC’s uitvoeren, en springen bij als dat nodig is.’ Tienkampers ‘Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat een bepaalde QRC een dag geen werk heeft. Bovendien is het handig als je je kunt verplaatsen als er capaciteitsproblemen zijn in een bepaalde QRC. In de spoorwegmetafoor is dat vergelijkbaar met het tijdelijk creëren van een extra perron, om stoptreinen cq orders te kunnen ontvangen. Je QRC’s worden zo flexibel qua beschikbare capaciteit.’ ![]()
|
||