Toeslagenaffaire
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Lead & Change: Veranderen en leiden |
![]() Belastingdienst gebaat bij (Lean) probleemoplossing Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. procesverbeteren.nl, 06-02-2021 [ reacties ]
Die boodschap is plausibel en verfrissend, en sluit aan bij ervaringen met probleemoplossing in het bedrijfsleven. Wel lijkt Frederik zich soms in bochten te wringen om de goede wil van álle betrokkenen in álle situaties aan te tonen. Dat hoeft helemaal niet, want een systeem kan óók aanzetten tot verkeerd gedrag! Daarnaast ben ik het met de voorgestelde tegenmaatregelen maar ten dele eens. Minder complexiteit ja, maar soepelere regels en wetgeving nee. Je wilt immers niet dat jouw toeslagaanvraag op een onvoorspelbare manier wordt behandeld. In mijn ogen is het niet een te bedrijfsmatige aansturing, die de toeslagenaffaire veroorzaakte. Integendeel: had de belastingdienst, inclusief alle betrokken bewindspersonen, ministeries en de Tweede Kamer, maar gefunctioneerd als een Lean bedrijf. Een bedrijf dat de klant centraal stelt, en dat problemen omarmt en vervolgens systematisch analyseert en oplost! Dus geen jump-to-conclusions, maar eerst het probleem definiëren, analyseren, en daarna gepaste maar zo eenvoudig mogelijke tegenmaatregelen bedenken. En tenslotte monitoren of die maatregelen goed uitwerken. Hiertoe moet onder meer de (mening van de) werkvloer zichtbaarder worden. In zijn boek Zo hadden we het niet bedoeld brengt onderzoeksjournalist Jesse Frederik de keten van oorzaken en gevolgen in kaart, leidend tot de toeslagenaffaire, en culminerend in de val van kabinet Rutte III. Negen februari komt zijn boek uit, maar ik mocht het alvast lezen. Tragedie En waarin iemand al gauw uitgemaakt wordt voor onbekwaam. En dan druk ik het nog netjes uit.
Commotie Om het systeem als dader aan te wijzen, wat Frederik beoogt, hoef je niet alle handelingen van individuen vrij te pleiten. Soms lijkt hij dit iets te veel te willen doen. Een systeem (zoals een verkeerde bedrijfscultuur of verkeerde prestatie-indicatoren) kan ook aanzetten tot verkeerde beslissingen en verkeerd gedrag! Of tot het niet willen meewerken aan procesverbetering, door volledig openheid van zaken te geven. Dit soort aspecten blijven in het boek onderbelicht. Over hoe waarheidsgetrouw het boek is kan ik geen uitspraken doen, want ik ben geen specialist in het toeslagendossier. Waarom ik, als vakjournalist bedrijfsprocesverbetering, Frederiks boek dan toch bespreek? Vanwege de spiegel die hij ons voorhoudt. Ook bij problemen in bedrijven zijn het meestal geen individuen, die schuldig zijn aan fouten. Het ligt veelal aan de manier van werken en/of de cultuur. Het lijkt plausibel dat dit ook voor de belastingdienst geldt. Daar is de kans dat het systeem faalt bovendien nog veel groter, omdat het management er is losgezongen van de organisatie. Het is immers de (wispelturige) politiek, die vaststelt welke wetten de belastingdienst moet hanteren, en waar deze dienst het accent op moet leggen. Tragedie Frederik stipt daarbij terecht nóg iets aan: de meeste mensen in het treurspel deugen: de belastingambtenaren, de politici, én de mensen die toeslagen aanvroegen. Dat is extra reden om te zoeken naar systeemfouten. Saai, want dan zijn er geen schuldigen die moeten worden gestraft. Toch is dit de voor journalisten en Kamerleden ongemakkelijke waarheid: de belastingdienst is ook een afspiegeling van onszelf.
Auteur: onderzoeksjournalist Jesse Frederik Plussen en minnen: o (Onderzoeks)journalisten wordt in het boek veel macht toebedeeld. Het aan het licht brengen van misstanden mag niet gepaard gaan met overdrijving of het onoverdacht oproepen tot instant maatregelen, daarin heeft Frederik gelijk. Journalisten zijn echter niet verantwoordelijk voor een verkeerde oplossing van een misstand, zoals na de bulgarenfraude gebeurde. Frederik suggereert van wel. - Frederik lijkt zich soms in bochten te wringen om de goede wil van álle betrokkenen in álle situaties aan te tonen. Een systeem (zoals een verkeerde bedrijfscultuur, foute prestatie-indicatoren of het loslaten van ondoorzichtige algoritmen op big data) kan mensen echter ook aanzetten tot verkeerde beslissingen en verkeerd gedrag. En tot het niet in alle openheid willen meewerken aan procesverbetering, denk aan de zwartgelakte dossiers en memo's. Dit soort zaken blijven onderbelicht. Onder meer voor 22,50 euro (paperback) bij De Correspondent. Ook mogelijk: lezen of luisteren op website De Correspondent, of via serie nieuwsbrieven. En er komt een e-book en een audio-book.
Het toeslagenstelsel is vanaf het begin onnodig complex. Sommige zzp-ers krijgen bijvoorbeeld gelijktijdig zorgtoeslag én moeten inkomensafhankelijke zorgpremie afdragen, viel mijzelf destijds al op. Dit betekent rondpompen van geld. Dit vergroot het risico op fouten en daardoor ook op fraude. Circa duizend toeslag-ambtenaren moeten miljoenen toeslagaanvragen gaan beoordelen, en dat kan enkel met checklists aan de lopende band. Hierdoor gaat het accent liggen op een efficiënte en bedrijfsmatige uitvoering, en verdwijnt de mens uit beeld, benadrukt Frederik. Gratis kinderopvang De belastingdienst reageert met een steeds strengere uitleg van de regels. Het ‘alles-of-niets’-principe wordt leidend: één klein foutje en je moet álle toeslag terugbetalen en je krijgt niets meer. Dit vormt de basis voor wat nu de (kinderopvang)toeslagenaffaire heet. Mensen die onopzettelijk fouten maken, of waarbij het gaat om fraude door derden, krijgen bovendien steeds gemakkelijker het label “opzet/grove schuld”. In een extreem geval leidt het niet betalen van een eigen bijdrage van 190 euro, tot een aanmaning van 18.000 euro. De Tweede Kamer blijft echter de nadruk leggen op de bestrijding van fraude. De publieke verontwaardiging daarover is namelijk lange tijd veel groter dan over mensen die te weinig toeslagen ontvangen. ![]()
De term ‘bulgarenfraude’ is stigmatiserend, want ongetwijfeld deugen óók de meeste Bulgaren. Deze stigmatisering leidt er bovendien toe dat mensen met een andere nationaliteit vaker worden gecontroleerd. Dit mag niet, want het is etnisch profileren. Hierdoor heeft de belastingdienst later op zijn minst de schijn tegen als wordt gesuggereerd dat zij ook Nederlanders met een migratie-achtergrond (en dus een tweede nationaliteit) extra onder de loep neemt. Feit is in elk geval dat de belastingdienst lange tijd onterecht inzicht heeft in dubbele nationaliteiten. Terug naar die bulgarenfraude. Na openbaring daarvan is het de publieke opinie dat het bij de belastingdienst een stelletje sukkels zijn. Niemand stelt echter de vraag hoe groot het probleem is, benadrukt Frederik. Volgens hem gaat het tussen 2007 en 2013 om 3,8 miljoen ten onrechte uitgekeerd geld op 68 miljard aan toeslagen, 0.006% dus. Niemand stelt ook de vraag of het niet de complexiteit van de toeslagenwet is, en daarmee het systeem, dat het fraudeprobleem veroorzaakt! Fraude opsporingsteam Hij was niet de enige, zo bljkt uit het boek. Niemand wilde éérst een onderzoek naar de bronoorzaak van de bulgarenfraude, om daarna te bekijken hoe die kon worden opgelost zonder schade voor goedwillende toeslagaanvragers. Bij een brononderzoek analyseer je eerst de huidige situatie, bedenk je daarna de hypothetisch beste oplossing, en je controleert vervolgens of die werkt. Dit is de manier waarop (Lean) bedrijven problemen oplossen, hier kom ik straks op terug. ‘Transparanter kunnen we het maken’ (blog)
De vele bestuurslagen - als uitvoerder de Belastingdienst, daarboven de ministeries, en daar weer boven de bewindspersonen en de Tweede Kamer - maken probleemoplossing bij de Belastingdienst ingewikkeld. De werkvloer moet zichtbaarder worden, én er moet een systeem komen voor probleemsignalering en -oplossing. Het motto voor de belastingdienst Toeslagen zou mijns inziens moeten worden: ‘transparanter kunnen we het maken’! Medewerkers moeten problemen (bijvoorbeeld gerapporteerd door ons als burgers c.q. klanten) veel gemakkelijker bespreekbaar kunnen maken. Sterker nog, ze zouden, zoals bij Lean management gebruikelijk is, de ‘productie’ (bijvoorbeeld van aanmaningen) zelfs moeten kunnen stilleggen als ze voelen dat het niet goed gaat. > lees verder
Een term zoals ‘afpakdag’ voedde dit idee. Die beeldvorming klopt volgens Frederik echter niet. De term ‘afpakdag’ blijkt binnen de belastingdienst enkel te zijn gebruikt bij het aanpakken van een evident frauduleuze tussenpersoon. Herhaaldelijk klinkt in de Tweede Kamer dat de belastingdienst zich niet aan de wet houdt. Uit het boek van Frederik rijst echter een genuanceerder beeld op: de belastingdienst hield zich meestal juist wél aan (verkeerde) wetten, én zij deden dit veel te precies. Daarom verloren de meeste gedupeerde ouders ook hun rechtszaken. Formeel ging de belastingdienst volgens Frederik slechts op één punt over de schreef: het ‘preventief’ stopzetten van uitkeringen bij slechts een klein foutje, of bij een link met een gastouderbureau dat mogelijk niet volgens de regels werkt. Bij het volgens Frederik grootste probleem, het terugvorderen van álle kinderopvangtoeslag na een klein foutje, leek de belastingdienst echter lange tijd het recht aan hun kant te hebben. En ze werden steeds strenger. Een Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) speurde actief naar facilitators, (mogelijk) malafide gastouderbureaus. Ook ouders die daar nietsvermoedend klant van waren kregen vervolgens het label fraudeur. En een terugvordering op de mat, voor geld dat zij soms niet eens zélf ontvingen! Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lead & Change in de praktijk helpt brengen! ![]() Kepner-Tregoe (KT) helpt bij het achterhalen van oorzaken van complexe problemen in productie, zodat de productkwaliteit, productiviteit en de operationele resultaten zichtbaar verbeteren. De kosten van downtime en producten die niet voldoen aan kwaliteitseisen, hebben een cruciale impact op winstgevendheid en klanttevredenheid. Met het KT model voor Problem Solving in Operations, zorgen we er voor dat onze klanten hun processen stroomlijnen, equipment efficiënt benutten en dat de producten voldoen aan de klanteisen. > Naar website Onredelijk Maar hoe kon het dan zó gruwelijk mis gaan? Het lijkt erop dat ze bij de belastingdienst dachten dat het niet anders kon, de wet schreef het immers voor. Ten tweede was er druk uitgeoefend om ‘gratis kinderopvang’ en nieuwe ‘bulgarenfraude’ te voorkómen. Een zo streng mogelijke uitvoering was daardoor bij de belastingdienst gangbaar geworden. Ten derde leken rechtszaken, tot aan de Raad van State (RvS) toe, keer op keer te bewijzen dat het alles-of-niets principe klopte. Last-but-not-least is er iets mis met de cultuur binnen en rondom de belastingdienst, denk aan de ministeries. Dit aspect, dat nauwelijks aan de orde komt in het boek van Frederik, verklaart mijns inziens waarom de belastingdienst lange tijd niet meewerkte aan probleemoplossing. Draai Als mosterd na de maaltijd werd er in 2019 een ‘algemene hardheidclausule’ toegevoegd aan de algemene wet inkomensafhankelijke regelingen. Dit maakt het voor de afdeling Toeslagen van de belastingdienst nu ook formeel mogelijk om af te wijken van de regels.
Jesse Frederik heeft lef waar hij het werk van gevestigde onderzoeksjournalisten zoals Pieter Klein (RTL) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) durft te bekritiseren. Aan de andere kant heb ik begrip voor de irritatie die dat oproept. De genoemde journalisten leverden immers een belangrijke bijdrage bij het aan het licht brengen van de toeslagenaffaire. Hun werk was daarmee ook een belangrijke bouwsteen voor het boek van Frederik. Een ander punt, waar met name columnisten over kunnen vallen, is dat Frederik hun citaten naar de context van het nú verplaatst. Hierdoor ontstaat de suggestie van een oorzakelijk verband tussen de bulgarenfraude, de steeds strengere opstelling van de belastingdienst als reactie daarop, en de toeslagenaffaire. Ik zie dat verband niet. Je kunt als columnist best een pittige column publiceren over de bulgarenfraude, en jaren later schrijven over de belastingdienst, die onterecht toeslagen terugvordert en inhoudt. Het laatste is namelijk niet veroorzaakt door een strengere aanpak van fraude, maar door een verkeerde invulling daarvan. Aansluitend bij de teneur van Frederiks boek vind ik het een logische aanname dat alle betrokken journalisten, inclusief Jesse zelf, deugen. Dus dat zij feiten zo getrouw mogelijk proberen weer te geven. Kan het dan toch zijn dat daar meningsverschil over ontstaat? Ja, ik denk dat dit kan. Het aantal spelers in de toeslagenaffaire is zo groot en het dossier zó complex, dat het twijfelachtig is of de complete waarheid ooit boven water komt. En stel dat dit wel gebeurt, dan levert dit een boek op vol met zinnen zoals ‘A, maar ook B, en toch ook een beetje C’. Onleesbaar dus. Journalisten schrijven geen wetenschappelijke verhandelingen, maar willen een boodschap overbrengen. Als je een verhaal stuk nuanceert en relativeert, blijft er van die boodschap weinig over. In een artikel waarin je als journalist een probleem zoals de toeslagenaffaire blootlegt, zul je je daarom focussen op dat probleem. Je gaat dan niet alvast allerlei mogelijk verzachtende omstandigheden toevoegen, want dan denkt de lezer dat het allemaal slechts een storm is in een glas water. Dát dit zo is mogen overigens ook die lezers zich aantrekken. Frederik wil met zijn boek een andere boodschap brengen: het systeem is schuldig aan de toeslagenaffaire. Dit houdt ook in, dat er niet of nauwelijks echt schuldige mensen zijn bij de belastingdienst. In de meeste gevallen slaagt Frederik er goed in om te verklaren waarom belastinginspecteurs en -managers zich onbedoeld onmenselijk gingen gedragen. Soms scheert Frederik echter langs het randje om dit aan te tonen, waardoor sommigen hem nu verwijten zijn boek in dienst van de belastingdienst te hebben geschreven. Eén passage viel mij zelf op. Hierin wordt verteld over een Turks gastouderbureau, waar de belastingdienst een flinke waslijst aan fouten zou hebben ontdekt. Niet keihard zo gezegd, maar wel geïmpliceerd: de extra controle was terecht. Later wordt het betreffende gastouderbureau echter onslagen van strafvervolging. Dat past niet bij de geconstateerde fouten. Er lijkt dus meer aan de hand te zijn geweest. Ook zie je een patroon in de verhalen: eerst is er een signaal dat nodigt tot onderzoek, maar als er dan weinig tot niets aan de hand blijkt, blijven de belastinginspecteurs zich als een pittbul vastbijten. Wat in het boek van Frederik onderbelicht blijft: een systeem, zoals een verkeerde bedrijfscultuur, verkeerde prestatie-indicatoren of selectie via ondoorzichtige algoritmen, kan mensen ook aanzetten tot verkeerde beslissingen en verkeerd gedrag. En tot het niet willen meewerken aan procesverbetering, door volledig openheid van zaken te geven, denk aan de roemruchte zwartgelakte dossiers. Ook Frederik zélf lijkt niet ongevoelig te zijn voor het systeem dat hij wil veranderen, hij wil graag scoren. In het huidige maatschappelijke klimaat krijgt een journalistieke boodschap nauwelijks aandacht als je een 100% genuanceerd verhaal schrijft. Ook de journalistiek is een afspiegeling van onszelf.
Alle schakels in het treurspel, van politici tot rechters, en van belastingmanagers tot de media, hadden dit kernprobleem kunnen blootleggen en tegenmaatregelen voorstellen. Dit gebeurde echter niet of hun stem werd onvoldoende gehoord. Hoewel de meeste mensen het goede wilden, werden veel onschuldige burgers zo het slachtoffer.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Shared Space De hardheidsclausule, waar Frederik duidelijk een fan van is, lijkt me daarom geen oplossing maar een lapmiddel. Het neemt namelijk geen probleem weg, maar voegt nieuwe complexiteit toe. Hoe objectief wordt de beoordeling van de belastingdienst dan? Wat is onredelijk en wat niet? Ook kan het leiden tot een eindeloze hoeveelheid rechtszaken. Volgens Frederik zou de belastingdienst kunnen werken als een shared space voor auto’s, fietsen en voetgangers. Dus hoe minder regels, hoe beter. Vooropgesteld: het lijkt me een goed idee dat iedereen die in de problemen raakt, voortaan bij een soort belasting-ombudsman terecht kan. Maatwerk tot regel verheffen lijkt me echter geen goed idee. Je wilt toch niet dat jouw dossier op een onvoorspelbare manier de ‘belastingrotonde’ passeert? Zoiets leidt al snel tot willekeur en is in strijd met een betrouwbare en dus voorspelbare overheid. Bovendien leidt het persoonlijk beoordelen van dossiers tot hoge kosten. Eenvoudiger Het zou al veel helpen als bij elke nieuwe regel eerst zou worden bekeken of je hetzelfde kunt bereiken door de bestaande wetgeving te veréénvoudigen. En bovenal moet je problemen oplossen in samenwerking met alle betrokkenen, dus in dit geval de belastingdienst en de betrokken burgers. Zij weten immers precies wat er mis gaat. Dit zoeken naar de bronoorzaak gebeurde echter niet. Integendeel, op basis van aannames en halve waarheden werden er op stel en sprong steeds nieuwe beslissingen genomen en nieuwe wetten bedacht. Ook werd er niet gecontroleerd of die aanpassingen wel het gewenste resultaat opleverden, denk aan de bekende plan-do-check-act cyclus in Lean bedrijven. De maatregelen werkten vaak niet en vergrootten de complexiteit, met nieuwe problemen tot gevolg. ![]()
Maar klopt dit eigenlijk wel? Functioneerde de belastingdienst wel als een bedrijf? Was dat maar het geval geweest, ben ik geneigd te zeggen! Ik heb het dan wel over bedrijven met een (Lean) verbetercultuur zoals Toyota, Scania en Auping. Wat is er in die bedrijven anders dan bij de belastingdienst? Veel! Klant voorop Ik ben het niet eens met de suggestie van Frederik dat je een kleine fractie aan fraude moet tolereren. Dit komt namelijk op hetzelfde neer als een autofabrikant, die zou zeggen dat een ernstig defect bij een klein aantal auto’s normaal is. Dat zeggen zij niet, bij elke fout (vergelijk de bulgarenfraude) gaan ze op zoek naar de bron en nemen de oorzaak weg, zónder andere defecten (denk aan de toeslagaffaire) te introduceren. Bij de belastingdienst zou zo’n benadering leiden tot steeds minder, en uiteindelijk nagenoeg nul serieuze fraudegevallen. Kleine, al dan niet opzettelijke, foutjes in belastingopgaven blijven natuurlijk altijd bestaan. Kennisbron Als je niets doet aan (bijvoorbeeld door journalisten) aangetoonde fraude, dan is dit strijdig met het principe van ‘een betrouwbare overheid’. Het lokt bovendien nieuwe fraude uit. Een defect is een probleem waarvan je de bronoorzaak moet zien weg te nemen. Hoe vind je zo’n bronoorzaak? Door de werkvloer, in dit geval de belastinginspecteurs, als kennisbron te gebruiken. Op soortgelijke wijze had je wellicht een oplossing voor de toeslagenaffaire gevonden zoals: ‘een boete mag niet meer dan twee keer het bedrag zijn dat niet blijkt te zijn betaald’. Ik roep maar iets. Vraag het de vakprofessionals van de belastingdienst, zou ik zeggen. Go to the Gemba Dit gebeurde echter allemaal niet. Na de ‘bulgarenfraude’ werd er niet gezocht naar het kernprobleem, maar werd er een fraudeteam gevormd dat moest gaan zorgen voor extra controles. Hun prestatie-indicator: zichzelf terugverdienen. Dat deden ze dan ook. Door zo efficiënt mogelijk te werken, dus via het afvinken van checklists bij toeslagaanvragen, en door zo veel mogelijk boetes op te leggen, waarbij één fout vinkje kon leiden tot terugvordering van járen aan toeslagen. De genoemde prestatie-indicator heeft niets met het doel, waarde creëren voor klanten, te maken. Dat zie je bij de overheid wel vaker. In een ver verleden denk ik dan aan het quotum voor verkeersboetes, en in het nu aan kostenbeheersing in de zorg via diagnose-behandelcombinaties. Het laatste leidt tot zo veel mogelijk zorg, want preventie levert niets op. Systeem De belastingdienst werd in sommige gevallen een niet te stoppen bulldozer. Duizenden Nederlanders verloren werk en huis, en raakten in een schuldencrisis. Dit ligt echter niet aan de gemiddelde belastinginspecteur. Het is namelijk (vrijwel) nooit de mens die een probleem veroorzaakt, maar het systeem, dat ben ik helemaal eens met Frederik. Om diezelfde reden helpt het niet als een minister, een staatssecretaris, of zelfs een voltallig kabinet aftreedt. Dit suggereert dat een probleem wordt veroorzaakt door wie erbij betrokken is, en leidt af van een onderzoek naar het waarom. ![]()
In Lean bedrijven geldt het adagium: als er een probleem is of dreigt, stop de productie! Iedereen heeft daartoe de mogelijkheid om via een Andon, een visueel signaal, alarm te slaan en het eigen werk en daarmee de hele productieketen stil te leggen. Hiertoe is een veilige cultuur noodzakelijk, waarin je niet wordt afgerekend op fouten, maar waarin fouten als een kans worden beschouwd om te leren. Een cultuur dus, waarin het toegeven van een fout als positief wordt gezien! En een cultuur waarin er respect is voor de mening en de professionaliteit van de medewerkers. Ik denk dat de werkvloer bij de belastingdienst nu terecht klaagt dat zij de schuld van de toeslagenaffaire in hun schoenen geschoven krijgen. Cultuurverandering In plaats van stoppen met ‘de productie’ had de belastingdienst ook iets anders kunnen doen: melden dat de wet onuitvoerbaar was, en vervolgens zélf het evenredigheidsbeginsel toepassen: boetes geven die passen bij het (vermeende) vergrijp. Dus de regels zo toepassen dat de klant, en dat zijn alle burgers van Nederland, voorop blijft staan. En wat willen die burgers: fraudeurs bij de bron aanpakken én geen onredelijke sancties bij al dan niet bewust gemaakte foutjes. Je kunt niet in alle redelijkheid verwachten dat productiemedewerkers daartoe zelf nieuwe regels, werkstandaarden in Lean jargon, gaan verzinnen. Dit is iets wat samen met het management moet gebeuren, en daar maken in dit geval ministeries en de Tweede kamer deel van uit. Stel dat de belastingdienst zelf hun beleid had aangepast, dan was er wellicht ook een proces gekomen bij de Raad van State, maar dan met de vraag: heeft de belastingdienst deze groep ouders ten onrechte met coulance behandeld? Ik vermoed dat dit tien jaar geleden dan al tot de uitspraak had geleid die nu pas in 2019 kwam: je mag afwijken van een wet, als de letterlijke toepassing daarvan niet het beoogde effect oplevert. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lean in de praktijk helpt brengen! ![]() Kepner-Tregoe (KT) helpt bij het achterhalen van oorzaken van complexe problemen in productie, zodat de productkwaliteit, productiviteit en de operationele resultaten zichtbaar verbeteren. De kosten van downtime en producten die niet voldoen aan kwaliteitseisen, hebben een cruciale impact op winstgevendheid en klanttevredenheid. Met het KT model voor Problem Solving in Operations, zorgen we er voor dat onze klanten hun processen stroomlijnen, equipment efficiënt benutten en dat de producten voldoen aan de klanteisen. > Naar website Haagse kliek Daarnaast is het zo, zoals Jesse Frederik treffend beschrijft, dat Kamerleden graag willen ‘scoren’. Het aftreden van bewindspersonen versterkt de vervreemding bij de kiezer. Het kan enerzijds zijn dat je als bewindspersoon het veld moet ruimen voor iets wat een voorganger niet goed heeft geregeld, anderzijds kun je vrolijk terugkeren in dezelfde rol in een volgend kabinet, terwijl je eerder ‘je conclusies trok’. Beide zaken zie ik niet gebeuren in een bedrijf. Afleiding Vergelijk het met de situatie van mensen die nu thuiswerken, met al hun kleine kinderen om hen heen. Veel van hen verzoeken hun kinderen om zich éérst te bedenken: 'weet ik op deze vraag niet zélf het antwoord?'. De Tweede Kamer lijkt soms op een klas met kleine kinderen, die wedijveren wie het meeste aandacht krijgt.. Al die vragen, dat stoort toch enorm? Door alle afleiding loop je als minister of staatsecretaris al gauw achter de feiten aan, gaat fouten maken, en krijg je vervolgens nog meer kritische vragen. Zo beland je in een vicieuze cirkel, met aftreden als gevolg. In het begin van de jaren negentig werd er elke dag gemiddeld slechts één motie ingediend, ontdekte Frederik. Nu zijn dat er al meer dan tien! Als kamerlid zie je dan door de bomen het bos niet meer: welke motie is nu van wezenlijk belang, en verdient het om je er écht in te verdiepen? Helpen oplossen Op camera Frederik heeft ook stevige kritiek op de media: ook journalisten zouden zich te veel laten meeslepen door de waan van de dag, en te veel willen scoren. Slechts één op de vijf wetten leidt tot meer dan één artikel in de landelijke dagbladen, ontdekte hij. Diepgaande en genuanceerde verhalen lijken mensen al snel te vervelen. Als je veel likes wilt op sociale media, dan lukt dat veel makkelijker met een ongezouten mening of column dan met een gebalanceerd betoog. De maatschappij, dat zijn wij. De belastingdienst én de journalistiek zijn daar een afspiegeling van. Reacties lezers Login om hier uw bijdrage te plaatsen! (daarna even terug naar beneden scrollen) Belastingdienst omarmde Lean niet echt Door (Naam_Bedrijf) Eric5_Company op 28-02-2021: "In de jaren dat dit speelde was ik Black Belt Lean adviseur, en later teamleider van het team "Lean en managementadvies" bij de Belastingdienst. Lean werd daar jaren terug geïmplementeerd omdat de toenmalig Directeur Generaal daar toen veel mee had. De belastingdienst heeft deze verbeterfilosofie toen slechts tijdelijk omarmd, bij de ene directie intensiever dan de andere. Zoals dat bij de belastingdienst veel gaat: men ging van managementhype naar managementhype. Lean werd daardoor amper geïnternaliseerd. De leercirkel, openstaan voor klachten als trigger voor verbetering en het bezoeken van de Gemba om op zoek te gaan naar root causes, dit alles wordt niet structureel gehanteerd. En wat zeker niet gehanteerd wordt, is het in het artikel genoemde Andon-koord! Niemand is echt op de rem gaan staan. Er is keer op keer "hersteld" (net zoals dat nu wéér lijkt te gaan gebeuren), zónder af te dalen naar de grondoorzaak. En daarmee zijn er toch echt "schuldigen" aan te wijzen: de beslissers die het zagen misgaan en die toch als hamsters in het molentje bleven ronddraaien. Daarnaast toch ook de media. De hijgerige verslaggeving, van incident naar incident terwijl..." > lees verderUitvoeringsorganisatie in politiek krachtenveld Door (Naam_Bedrijf) Roel_Academy op 04-03-2021: "De analyse in dit artikel is erg interessant. En ik ben het met je eens dat als de Belastingdienst als een bedrijf zou zijn georganiseerd, het er waarschijnlijk anders (beter?) aan toe zou gaan. Ik heb echter twee kanttekeningen: > lees verder1. De belastingdienst is geen (commercieel) bedrijf, maar opereert in een politiek krachtenveld 2. Het invoeren van Lean principes in een dergelijke grote overheidsorganisatie stuit op vele uitdagingen, zeker als je dit op een top-down management / control-achtige wijze wilt doen. Als uitvoeringsorganisatie wordt het werk van de belastingdienst voortdurend beïnvloed door politieke besluiten en de politieke waan van de dag. Niet alleen (de aard van) het werk en de prioriteiten daarin veranderen voortdurend, maar ook de verantwoordelijken binnen de dienst veranderen steeds, of doen er alles aan om hun posities te behouden, al dan niet door mee te waaien met de politieke wind van dat moment. Dan verschuift het belang van de klant (burger) al snel naar de achtergrond. Als een managementconcept als Lean dan al voet aan de grond krijgt, dan kan dat bij de volgende verandering of reorganisatie weer van de agenda verdwijnen. Daarbij is..." Hulp nodig bij verandermanagement en leiderschap? Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/change_management/Zo_hadden_we_het_niet_bedoeld.php |
||