Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor online versie of plak de volgende URL in uw browser:
www.procesverbeteren.nl/pers/juli19.htm

Nieuwsbrief no.74
juli/aug 2019

één nuttige e-mail per 2 maanden
Procesverbeteren.nl
Inspiratie door diepgaande praktijkverhalen

Serendipiteit: omarm het onverwacht positieve

We leven in hectische tijden. Sommigen voorspellen al de opkomst van de PAL supply chain: Personal, Automated en Local. Mensloze productie dus, vlakbij de klant én geheel naar klantwens. En heeft u wel eens van het singularity point gehoord? Dat is een tijdstip, ergens in de buurt van het jaar 2050, waarvan beweerd wordt dat artificiële intelligentie (AI) dan slimmer is dan alle mensen bij elkaar. Meer daarover in het artikel over de supply chain 4.0.

AI is nu vaak al superieur als het gaat om intellectuele dingen die trainbaar zijn, omdat die goed aansluiten bij het zelflerende vermogen van neurale netwerken. Computers zijn daardoor beter dan wij in schaken, en het zou me niet verbazen als de beste supply chain planner straks een robot is.

Maar hoe zit het met creativiteit en reflectie? Kan AI nadenken over zichzélf, beantwoorden wat er was voor de oerknal, nieuwe business modellen bedenken, of totaal onverwachte zaken opmerken? Persoonlijk denk ik, of misschien hoop ik het ergens wel, van niet.

De snavel van de lepelaar is een voorbeeld van serendipiteit
De snavel van deze lepelaar, handig om vis te vangen, is een voorbeeld van serendipiteit:
een onverwacht positief evolutionair resultaat.

Ondanks alle ophef rond smart industry is het niet zo, dat alle kennis die we nu hebben over slim produceren, binnenkort achterhaald is. Ook als je een supply chain of productieketen robotiseert en digitaliseert, zijn er namelijk nog steeds bewerkingsstappen die je op elkaar wilt laten aansluiten. De belangrijkste Lean-principes blijven daardoor onverkort gelden: maak de productie vraaggestuurd, vergroot de doorstroom door tussenvoorraden te verlagen, en maak verstoringen in de flow zichtbaar als verbetermogelijkheid.

Smart Industry technieken kunnen bijdragen aan operational excellence. Vergeet echter niet om te onderzoeken wat je er nog méér mee kunt. Doe je dat niet, dan word je vroeg of laat voorbijgestreefd door de Uber’s en Amazon’s van deze wereld. Zij bedenken disruptieve businessmodellen, op basis van digitalisering en internettechnologie.  

Big data en AI hebben die business modellen niet bedacht. Dat deden creatieve mensen. De houding van Leonardo Da Vinci past daarbij. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat hij overleed. Da Vinci stond bekend als “onverzadigbaar nieuwsgierig”. Bij alles vroeg hij “dimmi”. Dat is Italiaans voor “zeg mij” (waarom iets zo is).

Dat lijkt me een goede houding als je op zoek bent naar innovatie. In het grote, maar ook in het kleine. Bijvoorbeeld tijdens een Gemba walk in het kader van Lean. Het is heel gewoon om tijdens zo’n bezoek aan de werkvloer te speuren naar verbetermogelijkheden. Maar waarom óók niet gelet op onverwacht positieve effecten, ook wel aangeduid met ‘serendipiteit’? In feite is élke afwijking die je ziet, negatief of positief, een verbeteroptie!

De evolutie is een goed voorbeeld van serendipiteit. Mutaties van genen treden willekeurig op. Pas daarna blijkt of dit leidt tot soorten die beter zijn aangepast aan hun omgeving. Is dat zo, dan is dat een onverwacht positief resultaat. De meeste genmutaties leiden namelijk slechts tot problemen.

Kort geleden sprak ik Rolf Eisenberg, vice-president manufacturing bij Océ. Recentelijk stapte dit bedrijf over van het assembleren van vijf printers per bewerkingsstap, naar slechts één. Je zou verwachten dat daardoor de doorlooptijd veel korter wordt, en dat gebeurde dan ook. Daarnaast was er echter sprake van een “onverwacht positieve” bijvangst: de kwaliteit van de assemblage verbeterde. Achteraf begrijpelijk. Als je namelijk maar één printerunit per keer assembleert, en de onderdelen daarvoor van tevoren klaarlegt, dan zie je het direct als je een onderdeel vergeet.

Carlos Cordon, professor supply chain management bij IMD Business School Lausanne pleit ervoor om ook bij de toepassing van smart industry dit soort onverwacht positieve effecten te omarmen. Als voorbeeld noemt hij Adidas. Zij gingen met RFID aan de slag, om grip te krijgen op hun voorraden. Het onverwacht positieve effect was in dit geval een toename van de verkoop. Wat bleek? Dankzij het verbeterde inzicht kunnen de winkels nu sneller de schoenen leveren, die de klanten willen hebben.

Elke verbetering kun je het beste zien als een experiment, waarbij het niet alleen interessant is of de uitkomst voldoet aan je verwachting. Ook van het onverwachte kun je leren. Daartoe moet je eerst heel goed en objectief kunnen waarnemen. Da Vinci trok conclusies over de anatomie van het menselijk lichaam, waar je tegenwoordig een MRI of CT-scanner voor nodig zou hebben.

Jaap van Ede

Dr Ir Jaap van Ede,
hoofdredacteur procesverbeteren.nl

> Reageren?
   Plaats uw aanvullingen onder een kopie van deze blog op de site.

Kort nieuws m.b.t. de gebruiksvriendelijkheid van ons platform:


A. SSL en groter lettertype
De site gebruikt nu circa een jaar overal het SSL-protocol (slotje in uw browser, beveiligde verbinding). Ook hebben we het lettertype van de artikelen vergroot.

B. MOBIEL-VRIENDELIJKE VERSIE
Er is een speciale layout voor SMARTPHONES. Als de smartphone-layout actief is, staat dit in het topmenu. Op de openingspagina staat linksboven een button waarmee u desgewenst van layout kunt switchen (ook handig als u extra grote letters wilt op uw desktop of tablet).

C. Interactieve artikelen. De lijst met interactieve artikelen vindt u hier. Bent u adviseur en heeft u interessante aanvullingen, dan is dit een goede manier om in beeld te komen bij procesverbeteraars.

D. Wijzigen of inzien gegevens. Bent u bijvoorbeeld uw wachtwoord kwijt of wilt u uw e-mail adres aanpassen? Begin hier.

E. Sommige artikelen zijn deels afgeschermd. Na (gratis) registratie kunt u echter altijd alles lezen! Wat wij adviseren:
  • Geen wachtwoord? Registreer (gratis en u ontvangt geen ongewenste e-mail)
  • Wachtwoord kwijt? Maak een nieuw wachtwoord aan met uw e-mail adres
  • Bent u de enige gebruiker van uw computer? Kruis dan bij het inloggen "onthoud mij"  aan. Hierna wordt u bij elk bezoek automatisch herkend en hoeft u dus niet steeds opnieuw in te loggen!
F. Volg ons ook via Twitter
Zoekt u een adviseur, leverancier of een opleiding?

Dit zijn de partijen die bij ons adverteren, en die daarmee laten zien dat ze verspreiding van kennis over procesverbetering een warm hart toedragen!

A1. Overzicht nieuwe artikelen

1. Supply: Verstegen maakt supply chain transparant
     Case: Verstegen

2. Smart: BlockChain? Weinig échte toepassingen
     Onderzoeksartikel

3. Supply: Supply Chain 4.0: Wie is de zwakste schakel ?
     Onderzoeksartikel n.a.v. InNOWvate 2019

4. TPM: ‘Totaalvoetbal’ in chemische fabrieken
     Case: Kemira

Samenvattingen van bovenstaande verhalen staan hieronder, meer artikelen vindt u via ons nieuwsarchief en nieuwsbriefarchief. Ook kunt u op verschillende manieren zoeken in honderden case-beschrijvingen, boekbesprekingen en artikelen!
In ons nieuwsbriefarchief houden wij zoveel mogelijk de links up-to-date. Daarom raden wij u aan om oude nieuwsbrieven via dat archief te raadplegen.
Heeft u een op- of aanmerking of onderwerp-suggestie? Mail ons, ook wij worden graag steeds beter! Ook tips voor te interviewen bedrijven zijn welkom, zeker als de behaalde resultaten vernieuwend zijn (denk bijvoorbeeld aan het combineren van Lean en green)


A2. Samenvattingen nieuwe artikelen:

1. Supply: Verstegen maakt supply chain transparant
     Case: Verstegen


Grip op de toelevering van specerijen
Grip op de toelevering van specerijen

Nu duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid steeds hoger op de bedrijfsagenda komen, wordt ketenbreed inzicht nóg belangrijker.

Marianne van Keep vertelt hoe specerijen- en kruidenspecialist Verstegen hun supply chain transparant maakt, en over de vele obstakels daarbij. Is Blockchain-technologie de oplossing?

> lees verder 

2. Smart: BlockChain? Weinig échte toepassingen
     Onderzoeksartikel


Blockchains leggen transacties blijvend vast
Blockchains leggen transacties blijvend vast

Er verschijnen veel publicaties over bedrijven die experimenteren met Blockchain voor het vastleggen van transacties en goederenbewegingen. Onder de motorkap zit echter vaak een traditionele en dus centrale database. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het nut, maar je zet mensen zo wel op het verkeerde been!

Dit artikel inventariseert de oorsprong, en daarmee ook de meerwaarde van échte Blockchains.

> lees verder 
  > reageer - aanvullingen lezers

3. Supply: Supply Chain 4.0: Wie is de zwakste schakel ?
     Onderzoeksartikel n.a.v. InNOWvate 2019


InNOWvate Supply Chain Management Event
InNOWvate Supply Chain Management Event

In navolging van Lean managers stellen supply chain managers waardecreatie boven kostenreductie. Maar hoe doe je dat? In een supply chain beïnvloeden verkopers, planners, marketeers én financials immers allemaal het resultaat.

Wie is daarbij dan de zwakste schakel? Misschien wel iederéén, en worden we straks vervangen door androids.

Tot het zo ver is, is het wellicht een goed idee om bedrijfsbreed te sturen op de ROCE, de return on capital employed. Daarnaast is visie belangrijker dan ooit, gezien het het rap opkomende tij van de vierde industriële revolutie! Wie nu als een lemming achter anderen aanrent, verdrinkt.

Wat je beter kunt doen: je voorbereiden op geautomatiseerde, lokale en gepersonaliseerde supply chains. Ook verstandig: letten op serendipiteit, onverwachte positieve effecten.

> lees verder 

4. TPM: ‘Totaalvoetbal’ in chemische fabrieken
     Case: Kemira


De fabrieken van Kemira in de Botlek
De fabrieken van Kemira in de Botlek

Ajax speelt totaalvoetbal, hun spelers zijn cross-trained. Die flexibiliteit willen wij óók, bedachten ze bij Kemira.

De medewerkers worden dan operator én monteur én logistiek medewerker én chemisch analist! En ze kunnen hun taken uitvoeren op álle plekken, en dat alles onder supervisie van slechts één manager/coach.

Hoe ver kom je met zo’n multidisciplinair ‘totaalvoetbalteam’? Vér. In een periode van zo’n 25 jaar halveerde het personeelsbestand.

Toch kun je ook het doel voorbijschieten. Als mensen té vaak van taak wisselen, komt hun gevoel van eigenaarschap en de specifieke proceskennis in gevaar. Daarom zijn er nu toch weer vakspecialisten geïntroduceerd, als ‘spelverdelers’ en assistent-coaches.

> lees verder 
Advertorial
Adverteer en publiceer op procesverbeteren.nl

Banners op site en in nieuwsbrieven
^ Uw banner op onze site en in nieuwsbrieven?

Bedrijven en organisaties die processen willen verbeteren komen steevast bij ons terecht ter oriëntatie. Wij zijn namelijk dé site in Nederland en België als het gaat om procesverbetering. Levert u producten, diensten of opleidingen op dit gebied, dan zijn wij dus een goede plek om deze onder de aandacht te brengen!

Wij brengen u in beeld. Niet alleen via banners op de juiste plek, maar bijvoorbeeld ook via een profiel. Dit is een interview, waarin u uitlegt wat er onderscheidend is aan uw producten en/of diensten. Ook gewone gesponsorde artikelen en advertorials zijn mogelijk.

We denken bovendien graag met u mee, bijvoorbeeld door uw aanbod en/of website te evalueren! Ook bouwen wij graag een professionele relatie met u op, waarbij u ons tipt over mogelijk te interviewen bedrijven.

> meer informatie
Forum
Aanvullingen en reacties van lezers verschijnen tegelijkertijd op het forum en onderaan de betreffende artikelen. Uw eigen aanvullingen kunt u altijd zelf weer wijzigen, ook (veel) later nog.

  Discussie & Vragen:
  
> Forum berichten
  Aanvullingen van lezers: 
  > Lijst interactieve artikelen

Vacatures
  > Naar vacatures

Engelstalige site
    > Naar Engelstalige zustersite, business-improvement.eu x

B. Kort nieuws


Agenda Procesverbeteren.nl
Adverteerders kunnen gratis hun events en opleidingen plaatsen in onze agenda, via deze link. Incidenteel (ter kennismaking) geldt dit ook voor anderen. Events die wij zelf erg belangrijk vinden nemen wij sowieso op.

De nieuwste artikelen worden altijd vermeld op onze openingspagina. Bezoek daarom regelmatig onze site!

C. Informatie wachtwoorden & registratie
Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?
Via aanpassen registratie kunt u, op basis van het bij ons bekende e-mail adres, al uw gegevens inzien én wijzigen, of verwijderen.

Pas tijdig uw e-mail adres aan!

Geregistreerden (mensen met password) doen ook dit via aanpassen registratie. Doe dit tijdig, want als uw e-mail adres niet meer actief blijkt worden uw gegevens gewist.
Nieuwsbrief geabonneerden zonder registratie (zonder password) die hun mailadres willen wijzigen kunnen eenvoudig hun e-mail adres afmelden (zie hieronder) en zich daarna meteen aanmelden met het nieuwe e-mail adres.
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
U krijgt deze nieuwsbrief elke twee maanden gratis toegezonden. Uw e-mail adres wordt niet gebruikt om u reclame-materiaal te zenden, ook niet van "zorgvuldig" geselecteerde derden! Wilt u onze nieuwsbrief desondanks niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Ontving u deze nieuwsbrief volgens u ten onrechte of blijft u - vaker dan indicenteel - duplicaten ontvangen? Bericht ons dat dan z.s.m. per e-mail
© Procesverbeteren.nl 2005-2019    [ Home ]    [ Privacy & (Dis)claimer ]    [ E-mail formulierA1@procesverbeteren.nl ]