Lean is flexibel afstemmen

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 65
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Lean is flexibel afstemmen

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

Deze blog verscheen ook als onderdeel van de nieuwsbrief Procesverbeteren.nl van november 2013. [ Nieuwsbrief aanvragen ]

Flexibel afstemmen

De grondgedachte van Lean is het op elkaar afstemmen van waarde toevoegende activiteiten. Het gevolg is zo min mogelijk verspilling en wachttijd. Een stappenplan om dit per productfamilie te doen, vindt u in het artikel over Value Stream Mapping in de nieuwsbrief van november.

Een productielijn opzetten op basis van zo’n Value Stream Map lukt vrij makkelijk als de vraag en de productmix constant zijn. Dat is echter steeds minder vaak het geval. Eén van de oplossingen is om de productielijn zelf flexibeler te maken. Dit begon eigenlijk al bij Toyota. Door de invoering van het Kanban-systeem maakte deze autofabrikant productie van meerdere varianten en kleuren via één assemblagestraat mogelijk.

Afbeelding
^ Lean brengt mens en proces in flow

De ontwikkelingen in deze richting gaan steeds verder. Veel mensen denken bij Lean nog steeds aan lopende band productie met vaste takttijden, of erger nog: aan het onder druk laten presteren van werknemers. Lean in zijn moderne vorm is echter een methode om activiteiten flexibel op elkaar af te stemmen, én om iedereen uit de organisatie daarbij te betrekken. Op die manier raken zowel mens als proces in flow.

In de afgelopen jaren verzamelden we een groot aantal ideeën om dat te doen, en dat blijven we doen. Drie recente voorbeelden: De experimenten bij Philips met schaalbare assemblagecellen, de reductie van omsteltijden en productvarianten bij Eaton, en de toepassing van Quick Response Manufacturing bij Harley Davidson. Motorfietsen bewegen zich daar op karretjes tussen werkstations. (de genoemde cases kunt u onder meer vinden via de bedrijfslijst)

Er zijn echter nog meer mogelijkheden dan slimme logistiek alleen. In de vorige nieuwsbrief beschreven we bijvoorbeeld hoe Nefit simulaties toepast, om het opnieuw balanceren van productielijnen te versnellen.

In de nieuwsbrief van november aandacht voor de toepassing van robots bij Almi. Robots maken het daar mogelijk om verschillende producten na elkaar te lassen, zonder omsteltijden. De lasstap bepaalt daartoe als bottleneck het productietempo, waar alle overige activiteiten op worden afgestemd. Hierdoor blijft de lasstoorts continu brandend, en wordt er dus ook continu waarde gecreëerd!

Jaap van Ede, hoofdredacteur
Daphne1_Company
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
Berichten: 2
Lid geworden op: zo nov 10, 2013 9:05 pm

Re: Lean is flexibel afstemmen

Bericht door Daphne1_Company »

De meeste online voorbeelden van toepassingen van de lean-methodiek zie ik met name voor productgerichte organisaties/productieprocessen. Heel af en toe een voorbeeld vanuit een gemeente of uit de zorg. Ben erg benieuwd of lezers van dit forum (uit eigen praktijk?) voorbeelden kennen die meer op het gebied van het dienstverleningsproces zijn?
vriendelijke groet
Daphne
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 65
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Re: Lean services

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

Hallo Daphne,

Lean in dienstverlenende bedrijven is sterk in opmars, we zullen steeds vaker met artikelen op dat gebied komen.

Kort geleden bespraken we Lean bij de Gemeente Meppel, en langer geleden Lean bij het Waterschap Hunze en Aa's. Meer cases zijn te vinden via geavanceerd zoeken.

Ziekenhuizen zijn al langer bezig met Lean, daarvan staan er al tientallen cases op deze site.

Werkt u zelf bij een dienstverlenend bedrijf, bent u actief met Lean, en wilt/kunt u daarover worden geïnterviewd?
Neem dan contact met ons op!

U kunt natuurlijk zelf ook vertellen over uw ervaringen op dit forum.

Met vriendelijke groet,
Jaap van Ede, Procesverbeteren.nl
Plaats reactie