(Dis)functioneren van Agile teams

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 75
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

(Dis)functioneren van Agile teams

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

(Dis)functioneren van Agile teams

Bij Agile/Scrum werkt een multidisciplinair team, met een product-eigenaar die het doel bewaakt, en een Scrum-master die toeziet op de projectvoortgang, autonoom aan een innovatief product. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van software. Doordat het Agile-team ‘zelfsturend’ is kan de productontwikkeling stapsgewijs plaatsvinden, met tussentijdse feedback van (toekomstige) klanten. Op die manier wordt het snelst en effectiefst geïnnoveerd, is het idee.

Daarbij wordt er vanuit gegaan dat iedereen in een Agile team zijn of haar creativiteit maximaal én effectief ontplooit. De hamvraag is nu: gebeurt dat ook? En als dat níet zo is, kun je er dan nog wat aan doen? Dát is het onderwerp van het een artikel, met (iets ingekort) als titel: “mitigating the dark side of agile teams”. Dit komt neer op: “negatieve bijeffecten van Agile teams inperken”.

Afbeelding
Agile productontwikkeling gebeurt stapsgewijs en incrementeel (bron: Wikipedia)

Eén van de auteurs van het artikel over het functioneren van Agile teams is Henk Volbeda, professor strategisch management aan de Universiteit van Amsterdam. Hij nam deel aan een groep wetenschappers, die middels vragenlijsten onderzocht wat goed functionerende zelfsturende teams in een groot telecombedrijf onderscheidt van onderpresterende teams.

Het artikel is een beetje taai, maar dat is logisch daar het een wetenschappelijk betoog is. De conclusies zijn echter interessant. Ik zal die hieronder in mijn eigen woorden weergeven.

Agile teams zijn zelfsturend. Dit betekent dat er binnen zo’n team sprake is van zelfmanagement. Maakt een team intern helemaal géén afspraken, bijvoorbeeld over hoe je individueel bijdraagt aan het resultaat, dan is dat niet goed. Er heerst dan, zeg maar, een creatieve chaos. Externe managers kunnen in zo’n geval de innovatiekracht vergroten, door interactief (verander)management toe te passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bijwonen en een beetje bijsturen van Scrum-meetings.

Er zijn ook Agile teams die zelf juist heel véél interne afspraken maken. In zo’n team moet je als manager juist níet gaan participeren. Er is immers al oversturing. Als een Agile team (te) veel regels bedenkt, dan krijg je eigenlijk weer de bureaucratie die je met de vorming van Agile teams wilde tegengaan. Er ontstaat groepsdruk (peer pressure) om je aan regeltjes te houden zoals: “iedereen moet precies evenveel gewicht in de schaal leggen”, of “iedereen in het team moet het eens zijn over de tijdsbesteding van individuen”.

Dat lijkt wellicht democratisch. Roep echter bij jezelf even het beeld op van het oeverloze vergaderen in onze Tweede Kamer. Te veel regelgeving remt de creativiteit van teamleden om bijvoorbeeld activiteiten out-of-the-box te ontplooien. Te veel peer pressure leidt daarom tot minder innovatieve (bijvoorbeeld patenteerbare) oplossingen.

Externe managers moeten in dat geval niet gaan meedraaien in het team, want dat werkt averechts. Ze kunnen echter wel wat ánders doen. Een Agile team heeft heldere doelen nodig, waarvoor ze dan intern naar eigen inzicht een oplossing voor mogen zoeken. Is de groepsdruk en interne regulering nu zo hoog dat dit de creativiteit remt, dan kun je de feedback loop versterken. Denk daarbij aan rapportages over de hoeveelheid innovatie c.q. waardecreatie die wordt gerealiseerd voor de klanten. Waarom meer van dit ‘diagnostisch management’ goed werkt om een te grote mate van zelfmanagement terug te dringen, blijft onduidelijk. Vermoedelijk houdt dit een Agile team meer gefocust op hun doel: oplossingen bedenken voor klantbehoeften. Daardoor staan de teamleden dan wellicht meer open voor creatieve ideeën, en laten overmatige regels varen.

Ik ben wel benieuwd naar uw eigen ervaringen met Agile teams. Bijvoorbeeld als u daarin deelneemt, of als u deze teams op een hoger niveau aanstuurt! Herkent u de conclusies in dit stukje?

Jaap van Ede,
hoofdredacteur procesverbeteren.nl


> Het artikel over Agile Teams kan worden gedownload (als pdf) met de volgende link:
https://edepot.wur.nl/551699 (pdf-bestand)
Plaats reactie